image.jpeg

Lizan van Dijk

De schilderijen en objecten van Lizan van Dijk ontstaan in het spanningsveld waar indrukken van wat er om haar heen gebeurt een persoonlijke reactie oproepen. In die reactie bepaalt het werk welke kant het op gaat.

“Mijn werken ontstaan doordat iets in de buitenwereld mij intrigeert. Door deze impressie uit te werken wordt zij blijvend deel van mijn binnenwereld. Dit zichtbaar maken op het doek van mijn binnenwereld gebeurt in fases. Tijdens het werken komt er een stroom van associaties op gang. Het brengt me dichterbij datgene wat het werk van mij wil. Het is een constant zoeken naar evenwicht tussen de verf en de andere materialen. De spanning die dit opwekt vindt zijn weerslag in het kunstwerk.”

Er is voor haar geen scheidslijn tussen abstract en figuratief. Wie goed kijkt zal in haar figuratieve werken, zoals in haar series Terminus en Enclosure, altijd wel abstracte elementen ontdekken en in haar meer abstracte werken iets figuratiefs, zoals in haar nieuwe serie Sans Paroles.
Haar manier van schilderen geeft alle ruimte aan de kijker om te bepalen wat hij ziet. Het is mooi, sterk en dynamisch en ze laat veel van zichzelf zien.

Door deelname aan een expositie over Haarlem schilderde zij het prachtige station van deze stad. Dat was het begin van een indrukwekkende serie over stations. De serie Terminus toont beelden van een wereld die letterlijk voorbijgaat. Reizigers komen en gaan. Er is het spannende moment rond het einde van een reis en het begin van iets nieuws. Stations roepen veel emoties op. Mensen zijn op zoek en maken keuzes.
Het zijn voor iedereen herkenbare beelden die door Lizan van Dijk worden gebruikt om uiting te geven aan haar gevoelens en ideeën.

Haar ateliers bevinden zich in Haarlem en in Zuid-Frankrijk. In Haarlem schildert zij hoofdzakelijk, terwijl zij in Frankrijk tevens haar sculpturen en wandobjecten maakt.

Lizan.v.dijk@hotmail.com
www.lizanvandijk.nl